Zaczęliśmy przygodę z wędliniarstwem od chowu owiec i wyrobu kiełbas z mięsem baranim. W naszej rodzinie tradycją było domowe przygotowywanie wędlin na święta oraz, jak to w rodzinie leśniczego i myśliwego, domowe przetwarzanie dziczyzny. 

Od początków istnienia zakładu, ze smakiem zajadamy się naszymi wyrobami i z dumą częstujemy nimi naszych gości. 

Przetwarzamy polskie mięso wieprzowe, w tradycyjny sposób, stosując dawne receptury.
Surowiec mięsny pozyskujemy z okolicznych gospodarstw. Wytwarzając tradycyjne wyroby używamy jedynie naturalnych przypraw.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniego czasu peklowania i wędzenia nasze tradycyjne wędliny pozostają świeże i aromatyczne przez długi czas. 

Nasze wędzone kiełbasy jordanowskie oraz jordanowska kiełbasa jałowcowa są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W 2008 roku Perłę w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo zdobyła jordanowska kiełbasa Jałowcowa,

a w 2012 w Bratoszewicach pierwsze miejsce w swojej kategorii zdobyła kiełbasa Krakowska Sucha.

Wytwarzamy i sprzedajemy to, co sami najchętniej jemy.

AR-KOS Sp. z o. o. jest firmą rodzinną, założoną przez Lucynę i Piotra Korwin-Kochanowskich. Nasz zakład spełnia obowiązujące przepisy europejskiego prawa żywnościowego, od maja 2004 roku mamy uprawnienia sprzedaży wyrobów na rynku unii europejskiej.

Dbając o jakości naszych produktów już od 1997 roku bierzemy udział w konkursie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie organizowanym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” uzyskując co roku dyplomy potwierdzające jakość naszych wyrobów.

tradycja

Masarnia "AR-KOS" Lucyna i Piotr Korwin-Kochanowscy, tak początkowo nazywał się nasz zakład. Kiedyś wędliny przygotowywano zwykle w okresie świąt, wesel oraz innych ważnych uroczystości, odpowiednio je utrwalając aby cieszyły dłużej. Tradycje rodzinne Kochanowskich, świątecznego wyrobu wędlin zostały wzbogacone o doświadczenia w przetwarzaniu dziczyzny. Lucyna Korwin-Kochanowska smak wędlin z dzieciństwa pamięta z rodzinnego domu leśnika i myśliwego, swojego ojca. Nasze, Jordanowskie kiełbasy od dziesięcioleci słyną z wybornego smaku.

aktualności

W maju 2016 roku, nasza Krakowska Sucha została uhonorowana certyfikatem Top Produkt w programie Doceń Polskie.

W czerwcu 2015 roku rozpoczęliśmy produkcję wędlin drobiowych. Szczególnie polecamy kiełbasy z mięsa indyczego; pikantnie doprawioną Kruchą z indyka; soczystą i delikatną, tradycyjną Krakowską z indyka oraz Krakowską z indyka tradycyjną suszoną. Ta ostatnia została zgłoszona do konkursu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego "Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2015 i miło nam Państwa poinformować, że przeszła do kolejnego etapu i uzyskała dyplom.

gdzie nas znaleźć

mapka